Hoe boos mag jij worden?
Ken je dat gevoel dat vanuit je tenen in één mega stuwende krachtige beweging naar bovenkomt? Die kracht is magisch; je komt erdoor in beweging, je kan bergen verzetten, het kan je omver blazen!
Vaak krijgt boosheid een negatieve lading. Echter komen we door boosheid in actie. Vanuit ons oerbrein kunnen we vluchten, vechten en bevriezen. En zonder die boosheid –dus zonder dat vechten- waren we allang opgevreten door een tijger.
Boosheid hersteld de emotionele balans. Je bent (tijdelijk) uit je balans gehaald door een bepaalde situatie. De leiding over je eigen emoties heb je uit handen gegeven.
Welke reden, overtuiging of welk gedrag ligt er aan ten grondslag? Heb jij jezelf een poos nederig en dienstbaar opgesteld en heb je daarmee de leiding weggegeven en is het nu tijd om de leiding terug te nemen?
Lag het al een tijdje te sluimeren, maar kon je het besluit nog niet nemen? Dan is boosheid de krachtige katalysator die jou in beweging kan brengen.
BOOSHEID ZORGT ERVOOR DAT JIJ VOOR JEZELF KAN GAAN STAAN. JIJ KAN DE LEIDING TERUGPAKKEN OVER JE LEVEN; TOT HIER EN NIET VERDER!
Jij hebt de keuzen of je de focus constructief of destructief richt. Boosheid vraagt je namelijk om te vechten vóór in plaats van te vechten tégen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen handelen. Wanneer je oordeelt, schuldigen gaat aanwijzen of slachtofferen, dan is dat een destructieve uiting. Daarnaast is er zelfbeheersing en zelfbewustzijn voor nodig. Gebruik je boosheid wijs om constructief iets op te bouwen
Boosheid als beschermingsmechanisme om geen verdriet of angst te voelen. Misschien vindt jij huilen een teken van zwakte? Of misschien zijn deze emoties véél te lastig voor je? En is boosheid het pantser dat je ervan weerhoudt om écht te voelen.
Met boosheid kan je mensen ver weg duwen. Heb jij die veiligheid nodig? Misschien wordt jij wel heel luid van achter een muurtje en duw je mensen weg terwijl je eigenlijk liefde en erkenning nodig hebt. Of ben je bang dat wanneer je de emoties toelaat er geen einde meer aan komt, en dat jij zal overstromen door de emoties die eruit komen
Onderdrukte boosheid. De boosheid die je misschien niet eens meer in je lichaam voelt. Je hebt zo diep weggestopt, omdat de emotie er niet mag zijn. Misschien wil jij wel heel erg lief en aardig gevonden worden?
Wanneer je de boosheid geen ruimte geeft en het mag er niet zijn, dan zal de buitenwereld een spiegel worden; je krijgt boosheid vanuit de buitenwereld op je pad, zodat jij de boosheid in jezelf mag herontdekken.
Dat zijn lastige situaties!
Jij wordt waarschijnlijk slachtoffer van agressief gedrag van de ander. Het is belangrijk dat je niet in de slachtofferrol verzeilt raakt, ook al ben jij slachtoffer geworden van wat jou is aangedaan.
Behoudt zelf de regie over je leven
Zolang boosheid blijft bestaan, heb je nog niet de leiding over je leven gepakt.
Je hoeft het niet alleen te doen!
Alles wat je aandacht geeft groeit
Uit –niet eruit- je boosheid
- De boosheid is er niet voor niks. Het heeft je gediend –het heeft ervoor gezorgd dat jij die situatie kon overleven.
- Geef jij de ander de schuld van jouw boosheid? Dan vraag jezelf eens af; waar ben ik boos over? Waarom ben ik daar boos over? En welke nadelige effecten heeft dat op mij?
- Geef je boosheid de ruimte(!) om er te zijn. Op een gepast moment en plaats. Uit dagelijks je boosheid als je dat nodig hebt, zodat de boosheid je niet overvalt op een moment dat het eigenlijk niet zo goed voor je uitkomt.
- Jij bepaalt waar je energie naartoe gaat. Je hebt een keuze en jij hebt de leiding. Geef dat niet weg aan de ander.
- Als je de leiding herpakt hebt, dan mag je de boosheid loslaten. Soms val je terug in de boosheid wanneer je terugdenkt aan het verleden, maar dat is niet nodig. In het hier en nu heb je die boosheid niet meer nodig. En dat mag je dan ook loslaten.