Hoe goed mag jij falen?
“There is no success like failure and
Failure is no success at all”
(Bob Dylan)
In dit blog wil ik je laten zien hoe je gemakkelijker kunt falen
Hetgeen waarop we vaak worden beoordeeld en afgerekend, zijn onze fouten. In de maatschappij ligt de nadruk meestal op onze mislukkingen, terwijl we juist geprezen worden door onze successen. Dit schept een uitdagende paradox hoe kunnen we dan in vredesnaam nog succesvol falen? Hoe kunnen we leren om mislukkingen te omarmen en er waardevolle lessen uit te halen?
Het is belangrijk om te beseffen dat falen een inherent onderdeel is van groei en ontwikkeling. Het is ons geboorterecht om te falen, want juist door fouten te maken kunnen we onszelf verbeteren, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en waardevolle inzichten opdoen. Het is een proces van vallen en opstaan, waarbij we telkens weer nieuwe kansen krijgen om te leren en te groeien.
Echter, onze samenleving heeft vaak de neiging om falen te stigmatiseren en te veroordelen. De angst om fouten te maken kan ons verlammen en ervoor zorgen dat we geen risico’s durven nemen. Dit remt ons potentieel en belemmert ons vermogen om nieuwe ideeën te verkennen en grenzen te verleggen.
Om succesvol te kunnen falen, is het essentieel om comfortabel te zijn met het maken van fouten. Door de angst voor afkeuring los te laten en onszelf toestemming te geven om te falen, kunnen we een groei-mindset cultiveren. In plaats van onszelf te beoordelen op basis van onze mislukkingen, kunnen we een cultuur van groei en innovatie bevorderen. Het delen van onze eigen ervaringen en het tonen van begrip en empathie kan anderen inspireren om hun eigen pad van leren en groei te bewandelen.
Wanneer we ons bedreig voelen door onze fouten, schakelt ons zenuwstelsel over op de overlevingsmodus. Dit activeert het sympathische zenuwstelsel, dat fysiologische reacties zoals een versnelde hartslag, snelle ademhaling, transpiratie en een droge mond veroorzaakt. Vanuit ons oerbrein reageren we automatisch met de neiging om te vechten, vluchten of bevriezen. In deze toestand kunnen we net helder denken van vrijuit handelen.
Om de keuzevrijheid te behouden en bewust te kunnen handelen, is het belangrijk om je bewusts te worden van deze processen. Door zelfbewustzijn te ontwikkelen en te leren herkennen wanneer we in een staat van bedreiging verkeren, kunnen we bewustere keuzes maken. We kunnen leren vertragen, diep adem te halen en ons bewust te worden van onze emoties en behoeften. Op deze manier kunnen we bewust beslissen hoe we willen reageren, in plaats van automatisch te handelen vanuit onze instincten.
Kortom, succesvol falen vereist het loslaten van de angst om fouten en het omarmen van een groeimindset. Het betekent mild en liefdevol naar onszelf en anderen kijken, wetende dat fouten maken een natuurlijk onderdeel is van menselijke groei. Door bewust te worden van onze reacties op fouten en bedreigingen, kunnen we keuzes maken die ons in staat stellen om veerkrachtig te zijn en effectiever te handelen in tijden van uitdaging.
Faalangst laat zien dat je naar kwaliteit streeft en angst als drijfveer gebruikt.
Tips om lekker te mogen falen
Faalangst nodigt je uit om mildheid te tonen naar jezelf, het leven en de onvolmaakte mens.
En nu daag ik jou uit;
- Onderzoek wie je werkelijk bent ten opzichte van wie je zou willen zijn. Welke rollen passen (nog) bij jou en waar ben je geconditioneerd om de goedkeuring, acceptatie en/of erkenning te krijgen?
- Wat is jouw perspectief op jouw fouten? Sta je jezelf toe om fouten te maken en te falen? Welke gedachten heb je over jezelf wanneer je faalt? Welke oordelen leg je op het maken van fouten?
- Richt je niet op het vergelijken van jezelf met anderen, maar vergelijk jezelf met wie je vroeger was. Kijk naar de reis die je al hebt afgelegd en hoe ver je bent gekomen.
- En stel dat het je weer eens niet lukt om te reageren of te handelen zoals je zou willen? Nou en! Volgende keer heb je weer een nieuwe kans. Laat oordelen achterwege en wordt in plaats daarvan bewust van je gedachten en het gedrag.
- Geef prioriteit aan jezelf. Wat wil jij echt? Wat zijn je doelen en verlangens? Identificeer wie of wat je nodig hebt om daar te komen. Is het egoïstisch om jezelf op de eerste plaats te zetten? Nee, absoluut niet!
- Give yourself some slack! Wees mild en liefdevol naar jezelf toe. Hoe zou je praten tegen een vriend of vriendin die heeft gefaald? Geef dezelfde vriendelijkheid en begrip aan jezelf.
- Neem de tijd om het op te schrijven. Dit biedt een moment van reflectie en helpt je ook om je gedachten los te laten. Maak er zelfs een mooie tekening bij. De kans is groot dat je het vanuit een ander perspectief kunt bekijken wanneer je het op papier zet.