Aisha Vissers

Logo - Aisha Vissers

Hoe lui mag jij zijn?

Hoe lui mag jij zijn?

Hoe lui mag jij zijn?​

Hoor je de oordelen al over het lui zijn?  Jij herkent ze vast ook wel.

In dit blog het nut van lui-zijn

Het is nog steeds verbazingwekkend dat er een negatieve connotatie blijft rusten op het idee van ‘lui-zijn’. Voor mij is dat echter volkomen onbegrijpelijk, want ik omarm mijn innerlijke koningin van luiheid met trots! Maar als ik zou toegeven aan de kritische stem binnenin mij, zou ik mezelf allerlei oordelen opleggen: “wat ben jij lui zeg. Lig daar niet zo te verslappen en ga iets nuttigs doen. Je had je huiswerk moeten maken. En lig je nog steeds in bed? Ja (!), dat ligt gewoon heerlijk comfortabel.” Ik zou je zeker aanraden om het zelf eens te proberen. Het is echt heerlijk kan ik je vertellen 😉 En als ik luister naar de oordelen die ik van anderen heb gehoord. Ik had de was kunnen doen of de vaatwasser uitruimen. Ik had kunnen stofzuigen of de hond kunnen uitlaten. Maar wie bepaalt eigenlijk wat ik had moeten doen?
Hoe lui mag jij zijn?​

Het is belangrijk om te beseffen dat iedereen een eigen definitie heeft van productiviteit en rust. Wat voor de ene persoon luiheid lijkt, kan voor een ander juist een welverdiende vorm van ontspanning zijn. Het is niet aan anderen om te bepalen wat jij zou moeten doen of wat jouw definitie van ‘productief zijn’ en ‘luieren’ zouden moeten zijn. Jij hebt het recht om jouw eigen behoeften en verlangens te erkennen en te respecteren.

Dus als je jezelf even wilt terugtrekken, ontspannen en genieten van wat rusttijd, wees daar dan trots op! Het is jouw keuze en jouw welzijn staat voorop. Laat je niet beïnvloeden door de oordelen van anderen. Je bent de enige die bepaalt wat je zou ‘moeten’ doen en wat jouw definitie van een waardevolle tijdsbesteding is.

Hoe lui mag jij zijn?​

Niks doen - tijd verspillen

Het geeft ons brein de ruimte om te herstellen,
we worden creatief als we ‘niksen’, en
we voelen ons meer verbonden met de wereld om ons heen.

Onze dagen zijn gevuld met voortdurende drukte: ervoor zorgen dat de kinderen opstaan, eten hebben en op tijd naar school gaan. Daarnaast hebben we ook nog allerlei school gerelateerde activiteiten waaraan we deelnemen. We hebben onze baan, onze sociale contacten –weet je nog wat dat betekent… sociale contacten? -, we hebben het huishouden, de boodschappen en ga zo maar door. Als we niet oppassen, zijn we de hele dag bezig met rennen en vliegen, zonder een moment van rust. We verliezen het contact met ons lichaam, omdat we dat gevoel al lang hebben weggestopt om maar door te kunnen blijven gaan.
Hoe lui mag jij zijn?​

Maar natuurlijk is dat geen duurzame aanpak!
Dus hoe kunnen we het dan wel volhouden?

Het is essentieel om bewust tijd te nemen voor jezelf, om te vertragen en te herstellen. Dit betekent momenten van ontspanning inplannen en jezelf toestaan om te rusten. Luister naar de signalen van je lichaam en neem de tijd om daar gehoor aan te geven. Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak om weer in balans te komen.

 Daarnaast is het belangrijk om prioriteiten te stellen en te delegeren. Wees niet bang om hulp te vragen en taken los te laten die niet van vitaal belang zijn. Soms moeten we leren om nee te zeggen en onze energie te richten op wat echt belangrijk is voor ons welzijn.

Verbinding maken met anderen en sociale contacten onderhouden is ook cruciaal. Maak tijd vrij om quality time door te brengen met vrienden en geliefden. Dit zorgt voor een gevoel van verbondenheid en beidt emotionele steun.

Kortom, om het vol te kunnen houden, is het van belang om balans te vinden tussen actie en rust. Zorg voor jezelf, stel grenzen en maak ruimte voor ontspanning. Op die manier kun je een gezond evenwicht creëren en met hernieuwde energie en veerkracht de uitdagingen van het dagelijks leven aangaan.

Hoe lui mag jij zijn?​

Hoe kun jij genieten van wat welverdiende luiheid?